De aandoening posttraumatische dystrofie, daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. En zo vreemd is dat ook niet, het is namelijk een vrij zeldzame aandoening die kan optreden na letsel. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een gekneusde enkel, een gebroken arm of iets anders dat relatief klein is. De posttraumatische dystrofie komt daar dan vervolgens overheen.
De ledematen gaan dan opzwellen en de mensen ervaren vaak veel pijn van deze aandoening. Hoe het precies in zijn werking gaat is niet volkomen duidelijk, maar men denkt dat de zenuwen rond de plek van het letsel een soort pijnsignalen blijven sturen naar de hersenen. En hierdoor ervaren de mensen heel erg veel pijn.
De pijn verlichten
Een echte oplossing lijkt er nog niet gevonden te zijn voor posttraumatische dystrofie, vaak zal er gestuurd worden op het verminderen van de pijnklachten. De aandoening kan soms lang aanhouden, maar ook gaat het vaak na enige tijd weer weg. Het verlichten van de pijn is dan ook waar de meeste aandacht naartoe gaat. Meestal zal dit in de vorm van bijvoorbeeld een pijnstiller zijn, maar ook alternatieve therapieƫn zijn mogelijk om de pijn te verlichten.
Het vervelende aan de posttraumatische dystrofie is dat het initiƫle letsel vaak redelijk licht was en ook snel weer verdwenen is, maar dat de posttraumatische dystrofie nog een hele tijd kan aanhouden. Dit maakt de mensen die er last van hebben vaak moedeloos en dat is natuurlijk ook wel te begrijpen. Als je een lichte kneuzing hebt die snel is verdwenen, maar nog maanden rondloopt met pijnklachten is dat natuurlijk ook iets om moedeloos van te worden.
Dit artikel bevat geen medisch advies.