Veel barnsteen wordt gevonden in de Noordzee

Het verkopen van barnstenen die mensen hebben gevonden in bijvoorbeeld de Noordzee, wint de laatste tijd aan populariteit. Mensen zijn bijvoorbeeld gaan wandelen op het strand en het kan zo zijn dat er dan barnsteen wordt aangetroffen. Het is een materiaal dat een beetje bruin is. Er worden voornamelijk sieraden van gemaakt.

barnsteen in de noordzeeInkopers kopen het van particulieren en verkopen het weer door aan mensen die er iets van maken. Vooral in opkomende economieën is het populair om hier sieraden van te maken. De inkopers zijn voornamelijk geïnteresseerd in grote stukken die onbewerkt zijn. Die kunnen bijvoorbeeld op het strand gevonden worden. Maar ook worden soms sieraden verkocht, bijvoorbeeld een armband of ketting.

Soms zijn particulieren in het bezit van wat barnsteen na een wandeling op het strand of de wadden. Maar ook mensen die in de visserij werken hebben vaak redelijk wat stenen liggen. Het komt soms voor dat de netten die naar boven komen een aantal stenen bevatten. De ruwe barnsteen is het meeste waard in veel gevallen. De stenen zijn flink wat waard, dus voor deze vissers is het zeker interessant om eens een taxatie te laten doen van de grote hoeveelheid barnsteen die ze in hun bezit hebben.

Hoe gaat dat taxeren in zijn werk?

Als een inkoper een bod doet op de barnstenen, dan wil deze inkoper de stenen natuurlijk zien. Als het om grotere hoeveelheden gaat is het mogelijk interessant om eens langs te gaan of een afspraak te maken. Maar een taxatie kan ook aan de hand van foto’s of via het internet. Er is natuurlijk voldoende technologie beschikbaar om dit te doen. Denk aan e-mail maar ook via Skype. Zodra er een taxatie gedaan is, kunnen de barnstenen worden verzonden naar de inkoper en kan het bedrag via internet bankieren worden overgemaakt. Het kan dus heel simpel zijn om de barnstenen te verkopen!