Recessie aanstaande, wat zou goud gaan doen?

recessieWe horen het overal; er zou wel eens een recessie aan kunnen komen. De laatste keer dat we een recessie hadden was in 2008, dat was de zogenaamde financiële crisis. Veel mensen hadden hypotheken waarvan de rente ging stijgen en hierdoor ontstond er een tijd dat het economisch minder ging.

Voor de mensen die niet weten wat een recessie precies is; het is een periode van minimaal 2 opvolgende kwartalen met negatieve economische groei. We komen natuurlijk net uit een vreemde periode met de pandemie waar er veel geld in de economie is gepompt om alles draaiende te houden. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar eigenlijk in alle grote economieën.

In de Verenigde Staten waren er de zogenaamde ‘stimulus checks’ waarbij mensen een cheque kregen met een bepaald bedrag. Maar ook in Nederland en de rest van Europa is het nodige gedaan om de economie te stimuleren tijdens de pandemie. Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld regelingen geweest waarbij bedrijven geld kregen om personeel aan te houden. Maar ook konden bedrijven uitstel van belastingen krijgen en waren er subsidies voor de vaste laten van bedrijven.

De pandemie was natuurlijk een unieke situatie en veel overheden deden wat ze dachten dat het beste was. Maar wanneer je zoveel geld in een economie gaat pompen, zal dit zeker ook zijn effecten gaan hebben. Dat duurt een tijdje, maar dat er gevolgen komen is duidelijk. We hebben eerst een enorme prijsstijging op de huizenmarkt gezien. Door alle stimulatie van de economie bleef de rente historisch laag staan, waardoor mensen meer geld konden gaan lenen voor een woning. Ook aandelenmarkten hebben hier in eerste instantie van geprofiteerd, maar nu zien we dat al het nieuwe geld inmiddels zijn weg naar consumentengoederen heeft gevonden.

Iedereen heeft gemerkt dat boodschappen, benzine en gasprijzen duurder zijn geworden. Nu zijn er zeker ook nog andere factoren die een prijsopdrijvende werking hebben, maar al het nieuwe geld in de economie speelt zeker ook een belangrijke rol. Centrale banken proberen de inflatie nu te dempen door renteverhogingen in te voeren. Door deze verhogingen zien we dat aandelen een flinke dip hebben gemaakt en ook de gekte op de huizenmarkt lijkt enigszins te stabiliseren, alhoewel we in Nederland nog steeds een tekort hebben aan woningen.

Maar mochten we een echte recessie gaan zien, wat zal de goudprijs dan gaan doen? Wanneer er onzekerheid is in het financiële systeem, hebben we in het verleden gezien dat beleggers de focus gaan verleggen naar goud. Goud is namelijk al duizenden jaren een vorm van geld en het kan niet zomaar worden bijgedrukt. Wat de goudprijs precies gaat doen kan natuurlijk niemand voorspellen, maar wij blijven het zeker op de voet volgen!